01

MY TATTOO

In een wereld van globalisering en internationale expansie gaan werknemers voor een kortere of langere periode in het buitenland werken, binnen of buiten Europa. Voor internationale werknemers geldt een bijzonder wettelijk kader voor de toegang tot de arbeidsmarkt en de aanwijzing van de toepasselijke rechtsregels en arbeidsvoorwaarden.

Welk recht van toepassing is op de arbeidsverhouding hangt af van verschillende factoren. Een samenspel van nationaal, Europees en internationaal recht regelt de verhouding tussen de verschillende rechtstelsels.

02

WORKING IN BELGIUM

Bent u een buitenlandse werkgever en wilt u een of meerdere werknemers detacheren naar België? Bent u een buitenlandse werkgever en stelt u werknemers te werk die werken in België? Dan zal u hun aanwezigheid moeten melden in Limosa voordat ze hun activiteiten in België beginnen. Ook als u als zelfstandige tijdelijk of deeltijdse diensten komt uitvoeren in België zal u zich in sommige gevallen moeten melden.

Wil u een werknemer die geen onderdaan is van een land van de EER of Zwitserland in België doen werken, dan heeft u in principe een arbeidsvergunning of single permit nodig. Ondernemingen die werken in onroerende staat verrichten moeten dan weer gemeld worden in de werkmelding en moeten een aanwezigheidsregistratie uitvoeren (checkinatwork).

De onlinediensten op deze site leiden u naar de applicaties om deze meldingen te doen, of de aanvraag voor een toelating tot arbeid.

03

BUSINESS CHALLENGES

Grensoverschrijdend werken levert vrijwel altijd complexe materie op omdat de wetgeving in elk land anders is. Ander land, andere regels.

Werft u een buitenlandse kracht aan of stuurt u een werknemer naar het buitenland, of trekt u zelf naar het buitenland? Dan moet u voordien heel wat uitklaren en regelen. Welke fiscaliteit en sociale zekerheid zijn van toepassing? Met welke loon- en arbeidsvoorwaarden moet rekening worden gehouden? Heeft u een entiteit ter plaatse nodig om er iemand te mogen tewerkstellen? Welke verplichtingen en formaliteiten gelden? Bovendien gelden binnen de Europese Unie andere regels dan in relatie met derde landen.

Grensoverschrijdend werken: doet u het?

FORWARD SOLVING
LATERAL THINKING

Kurt Devos is actief in het arbeidsrecht en het sociale zekerheidsrecht, met een bijzondere interesse voor internationale tewerkstelling. Hij adviseert in hoofdzaak Belgische en buitenlandse ondernemingen, begeleidt ondernemingen bij sociale inspecties en voert procedures voor de rechtbanken, burgerlijk en correctioneel.

Lees verder
-->
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info